Pressemeddelelse
Mens alle taler om fjernvarme, melder Kredsløb fra næste år klar til at levere fjernkøling i en ny aftale med to erhvervskæmper i form af Ejendomsselskabet Olav De Linde og Finn Bach Petersen.
Fra 2023 fjernkøles ejendommen for Finn Bach Petersen på Europaplads, mens Ejendomsselskabet Olav De Lindes Mindet får fjernkøling fra 2027.
Tilbage i februar stemte et enigt byråd for etableringen af et nyt selskab, der gjorde det muligt for det aarhusianske forsyningsselskab Kredsløb at tilbyde fjernvarmens pendant i form af fjernkøling til virksomheder, industri og institutioner i Aarhus.
Nu er forsyningsselskabet klar til at tage næste konkrete skridt i en aftale med Ejendomsselskabet Olav De Linde og Finn Bach Petersen, der er bygherre, mens slutinvestor er Danica Pension.
Hos Danica Pension på Europaplads kan man allerede få glæde af fjernkøling fra 2023 på sine ca. 19.000 m2 ejendom, mens fjernkøling leveres til Ejendomsselskabet Olav De Lindes 48.000 m2 ejendom Mindet i 2027.
Energicentral ved Aarhusværket
Kredsløb igangsætter nu det indledende arbejde med at opføre en energicentral ved Aarhusværket, der skal forsyne området ved Sydhavnen med fjernkøling.
Danica Pension vil via en mindre køleforsyning fra Aarhusværket blive forsynet med fjernkøling fra sensommeren 2023, indtil den færdige energicentral står klar.
Adm. direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen glæder sig over, at man nu går fra tegnebrættet til konkret at hjælpe nogle af de helt store virksomheder med at imødekomme deres behov for køling med et oplagt alternativ til konventionelle køleanlæg.
”Der er et stort potentiale i at udnytte vores fjernvarmesystem til også at tilbyde fjernkøling som et pladsbesparende, driftssikkert, grønt og konkurrencedygtigt alternativ til lokale køleanlæg, og så giver det gode synergimuligheder for fx at udnytte overskudsvarmen i produktionen af fjernvarmen. Vi ser frem til at tage de første skridt i at indfri det potentiale sammen med to velrenommerede virksomheder,” fortæller Bjarne Munk Jensen.
Hos Ejendomsselskabet Olav De Linde betragter man løsningen som fremtiden og derfor oplagt for et visionært projekt som Mindet.
”For os er det oplagt at vælge fjernkøling som en del af den forsyning, der leverer vores køling i Mindet. Vi ønsker at fremtidssikre og bygge vores højhus så bæredygtigt og langtidsholdbart, som muligt. Løsningen er energieffektiv, og dermed minimerer vi CO2-udledningen i forhold til mere traditionelle løsninger,” forklarer Olav de Linde hos Ejendomsselskabet Olav de Linde.
Flere følger trop
Inden de konkrete aftaler blev en realitet, har Kredsløb foretaget en større forundersøgelse for at afdække potentialet for fjernkøling i Aarhus.
Resultatet viste generelt stor interesse for løsningen. Derfor forventer Kredsløb, at andre virksomheder snart vil følge trop.
”Vi har haft en konstruktiv og god dialog med forskellige parter af erhvervslivet om potentialet, og vi står selvfølgelig fortsat til rådighed for, at flere kan nå at koble sig på i 2023. Generelt ser virksomhederne god fornuft i at blive forsynet med fjernkøling, som de kender det fra fjernvarmen med de fordele, der følger med,” forklarer Bjarne Munk Jensen.
Kredsløb forventer i løbet af de kommende år at have etableret et funktionelt fjernkølenet og have udbredt fjernkøling til store dele af Aarhus.
I første omgang er det områderne omkring Sydhavnen, der får mulighed for at etablere forbindelse. Herefter forventes Aarhus Ø og Katrinebjerg at komme i fokus.
Opgaven med at færdigprojektere energicentralen ved Aarhusværket sendes nu i et EU-udbud.